Een van de veel typischere kwesties voor autobezitters is of het ecologische stickerlabel essentieel is voor alle auto’s. In zowel Duitsland als Frankrijk geldt dat niet alle vrachtwagens een ecologisch stickerlabel nodig hebben, maar dit hangt vooral af van het gebied of de stad waarin de auto wordt gereden. In Duitsland hebben bijvoorbeeld niet alle steden Umweltzonen en is de vraag naar een stickerlabel Milieusticker Duitsland en Frankrijk kopen alleen relevant op locaties waar deze gebieden worden toegepast. In Frankrijk wordt het Crit’Air-stickerlabel meestal in grote steden aangebracht en niet alle gebieden vereisen het stickerlabel. Niettemin wordt altijd aangeraden om regionale wetten te inspecteren voordat u naar een specifieke locatie reist om boetes en kosten te voorkomen.
Niettemin vragen sommige automobilisten van hybride vrachtwagens, die zowel elektrische als verbrandingsmotoren bevatten, zich misschien af waar ze staan met betrekking tot het ecologische stickerlabel. In zowel Duitsland als Frankrijk ondergaan hybride vrachtwagens dezelfde uitlaatcriteria als standaardauto’s. Als de uitlaatgraad van de auto hem certificeert voor een stickerlabel van een lager niveau (geel, rood of geen), dan zal de hybride auto zeker dezelfde beperkingen ondergaan als een gewone auto op gas of diesel. Als de hybride vrachtwagen echter voldoet aan de vereisten voor een stickerlabel van een hoger niveau (milieuvriendelijk), zal hij zeker toegang krijgen tot gebieden met lage emissies, net als elke andere groene auto.
Een andere vaak gestelde vraag is of elektrische auto’s (EV’s) een ecologisch stickerlabel nodig hebben in Duitsland en Frankrijk. De korte oplossing is dat elektrische auto’s normaal gesproken geen ecologisch stickerlabel nodig hebben in beide landen. Aangezien elektrische auto’s geen rechte uitlaten genereren, zijn ze uitgesloten van de beperkingen die op standaardauto’s worden opgelegd. In zowel Duitsland als Frankrijk worden EV’s doorgaans als ecologisch beschouwd en worden ze aangemoedigd als onderdeel van de grotere promotie van duurzaamheid. Eigenlijk gebruiken sommige steden extra beloningen, zoals verlaagde tol of open deuren naar gebieden met lage emissies, voor eigenaren van elektrische vrachtwagens, waardoor ze een verstandige keuze zijn voor typische auto’s op benzine of diesel.
Voor veel autobezitters roepen de ecologische stickers ook vragen op over de vraag of ze enig effect hebben op de wederverkoopwaarde van een vrachtwagen. De oplossing is dat hoewel het ecologische stickerlabel zelf mogelijk niet rechtstreeks van invloed is op de wederverkoopwaarde van een auto, het hebben van een auto die voldoet aan hoge ecologische eisen het uiterlijk ervan voor potentiële kopers absoluut kan verbeteren. Naarmate de vraag naar schonere, veel zuinigere vrachtwagens toeneemt, kunnen auto’s met ecologische of emissiearme stickers als favoriet worden beschouwd. Klanten die hun ecologische impact willen verlagen of beperkingen in gebieden met lage emissies willen vermijden, kopen mogelijk eerder een auto die is uitgerust met een positief ecologisch stickerlabel.
Een andere veelgestelde vraag is hoe lang de ecologische stickers geldig blijven. In zowel Duitsland als Frankrijk staan de stickers voor de levensduur van de auto, zolang het uitlaatcriterium hetzelfde blijft. Als een auto echter wordt omgebouwd met een gloednieuwe motor die de uitstoot aanzienlijk verlaagt, kan deze in aanmerking komen voor een gloednieuw, veel voordeliger stickerlabel. Anders wordt het uitlaatcriterium van de vrachtwagen over het algemeen bepaald op het moment van inschrijving en blijft het stickerlabel geldig zolang de auto functioneel is. Dit maakt de procedure redelijk eenvoudig voor autobezitters, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over het regelmatig vernieuwen van het stickerlabel.
In Frankrijk is het systeem vergelijkbaar, maar maakt het gebruik van een andere methode. Dit systeem, bekend als het “Crit’Air”-stickerlabel, classificeert vrachtwagens op basis van hun ecologische efficiëntie, maar is grotendeels gericht op het verminderen van luchtverontreiniging in belangrijke steden. Het Crit’Air-stickerlabel wordt gebruikt in steden als Parijs, Lyon en Grenoble, waar de luchtkwaliteit een probleem kan zijn vanwege de hoge hoeveelheid internetverkeer. Het Crit’Air stickerlabel voldoet eveneens aan de Euro-ontladingscriteria, maar maakt gebruik van een zeskleurensysteem om auto’s te plaatsen. Een milieuvriendelijk stickerlabel suggereert de minst vervuilende auto’s, terwijl een grijs stickerlabel wordt gebruikt voor de meest vervuilende auto’s. De kleurcode helpt om het ecologische effect van een auto snel te herkennen, en op specifieke locaties mogen alleen auto’s met bepaalde kleurgecodeerde stickerlabels naar binnen, met name tijdens periodes van hoge luchtverontreiniging.